En el Dia Mundial de les Llegums

Per Jesús Domingo

Una arma, els llegums, saludable i contra el canvi climàtic. El 10 de febrer se celebra el Dia Mundial de les Llegums

Al rebost de la majoria de llars es troba una de les armes més nutritives, saludables i sostenibles que tenim per lluitar contra el Canvi Climàtic: els llegums. L’escassa quantitat d’aigua que necessiten per al seu cultiu, la seva resistència a sequeres i gelades, la seva mínima petjada de carboni i la seva virtut de fixar nitrogen a terra, augmentant la seva fertilitat, les converteixen en un cultiu vital per alimentar el planeta de forma sostenible per poder lluitar contra el Canvi Climàtic.

Així ho reconeix Nacions Unides que, a través de la FAO, va decidir el passat any dedicar oficialment cada 10 de febrer a el ‘Dia Mundial de les Llegums’, dins de la seva iniciativa “Objectius 2030 de l’ONU per al Desenvolupament Sostenible i Fam Zero”.

Hi ha tres raons de pes: el seu paper en la sostenibilitat del planeta; seva importància estratègica en la seguretat alimentària mundial (són el suport principal de milions de persones); i els seus beneficis nutricionals claus per aconseguir una dieta equilibrada i cuidar la nostra salut.

A més, la FAO posava també l’accent passat any en un tema molt important en països en vies de desenvolupament: el cultiu i comerç de llegums depèn en moltes zones rurals de la feina de les dones, que les cultiven i venen, o intercanvien per altres aliments i, per tant, ajuden a la seva emponderament dins de les seves comunitats.

Si en els països en vies de desenvolupament els llegums són clau per alimentar la població pel seu baix cost, facilitat d’emmagatzematge i utilització, en els països desenvolupats la tendència dels últims anys parla d’un aliment cada vegada més de moda. Grans xefs de tot el món han recuperat els llegums en les seves cartes i també són tendència entre molts col·lectius de gent jove, com vegans, esportistes o persones preocupades pel medi ambient.

A casa nostra, després de molts anys de caiguda, en l’últim lustre s’està recuperant a poc a poc el consum de llegums, que ha crescut per sobre del 8% en l’acumulat dels darrers anys. Segons l’últim estudi de “L’Alimentació a Espanya 2019”, elaborat per Mercasa, l’any 2018 les llars espanyoles van consumir 146.600.000 de quilos de llegums i van gastar 284.300.000 d’euros en aquests productes. En termes per càpita, es va arribar als 3,2 quilos de consum per persona i any, però molt lluny encara dels 7 kg per persona i any que es consumeix de mitjana al món.

Pel seu menor consum és convenient augmentar el consum i potenciar el seu cultiu al nostre país, a hores d’ara el repte principal és seguir augmentant el consum de llegums fins arribar a les 3-4 racions setmanals que recomanen tots els experts i institucions. Per empènyer en aquesta direcció, la Fundació Espanyola de la Nutrició ha llançat una “Declaració nutricional sobre les Llegums” en què destaca tots els beneficis d’aquest aliment.

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s