Què comportaria la retallada de la PAC?

Per Jesús Domingo

L’agricultura espanyola perdria 925 milions anuals de fons de la Unió Europea (UE) si s’accepta la retallada de la PAC

La Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG) alerta que un acord a Brussel·les, sobre la base de l’esborrany presentat el passat 14 de febrer pel president de el Consell Europeu, suposaria una pèrdua per a l’agricultura espanyola de 925 milions d’euros anuals durant el període 2021-2027.

La proposta de Charles Michel, que començarà a ser debatuda en el Consell Europeu, proposa un fort descens de la despesa agraria en termes reals (-14,1%), més dràstic en desenvolupament rural (-24%) que en el capítol d’ajuts directes de la PAC (-10,1%). L’anàlisi comparativa realitzada per COAG quantifica aquest “cop de destral” en 54.000 milions d’euros (repartits en 7 anys) per als fons globals de la PAC a tota la UE, respecte a l’anterior marc financer 2014-2020. La pèrdua anual ascendiria als 7.700 milions €, dels quals 925 milions anuals correspondrien a Espanya, si tenim en compte que la participació del nostre país en els fons agraris és del 12%.

En un escenari de greu crisi de rendibilitat de les explotacions agràries i majors exigències mediambientals, de lluita contra el canvi climàtic, i de benestar animal dins el Paquet Verd de la UE, i per tant, majors costos per als agricultors i ramaders europeus, COAG demana a President de Govern, Pedro Sánchez, que estableixi aliances amb altres països de la UE per vetar la proposta de retallada del President de Consell Europeu i reforçar el pressupost de la PAC en el marc financer 2021-2027.

“Seria realment injust i alarmant que la UE volgués finançar la transició ecològica de la UE rebaixant el suport als homes i dones del camp. Sánchez, ha de mantenir-se ferm davant d’una proposta que evidencia la greu incoherència de la UE a les seves polítiques. Menys suport al desenvolupament rural mentre que augmenta l’Espanya i l’Europa buidada i menys suport als nostres productors al temps que se signen acords de lliure comerç amb tercers països, porta d’entrada d’importacions que no acompleixen amb els estàndards de qualitat, seguretat alimentària, respecte medi ambient i benestar animal de la UE, i brou de cultiu per a la competència deslleial i la pressió a la baixa dels preus en el camp”, ha argumentat Miguel Blanco, secretari general de COAG.

A més, s’ha de tenir molt en compte que Espanya ha començat a ser contribuent net a el pressupost comunitari, degut principalment a una disminució dels fons estructurals i de cohesió que arriben al nostre país (i que ara es concentren en els països de l’Est d’Europa), de manera que l’agricultura adquireix una funció essencial a l’hora de garantir retorns adequats dels fons europeus per al nostre país. “Per aquest motiu, a més de ser el sector agrari estratègic per a la Unió Europea i, especialment, per al nostre país, el Govern espanyol ha de prioritzar els fons agraris en la negociació dels pressupostos comunitaris 2021-27”, ha subratllat Blanco, que insisteix que Espanya no pot perdre 925 milions anuals de la PAC

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s