Aturar la crisi econòmica li toca a el Govern

Per Jesús Domingo

Més enllà de la incertesa que està generant la situació d’alarma sanitària sobre el desenvolupament ordinari de l’activitat en el sector agrari -i de tots els sectors econòmics en general-, comença a estendre la preocupació pels efectes que, un cop prorrogat l’estat d’alarma, això tindrà en el flux d’intercanvis comercials internacionals agroalimentaris, en el pressupost de la PAC i les seves conseqüències per al propi sector.

¿Podria ser que potser el que és urgent no ens estigui permetent veure l’important en el sector? Agricultors i ramaders van com bojos aquests dies intentant amb èxit dubtós que algú expliqui què passa amb els terminis administratius dels nostres expedients o coses tan de diari com les normes per traslladar els treballadors a les finques amb seguretat i sense por de ser sancionats, o si podran comprar subministraments o reparar els seus tractors amb una certa normalitat.

Malgrat tot, no han deixat de treballar ni un sol segon, posant tots els seus recursos per poder lliurar la batalla contra el virus, regant els carrers dels pobles amb desinfectants quan fa falta i en l’ordinari treballant de sol a sol perquè les botigues d’alimentació mai estiguin desproveïdes.

Es va obtenint la informació que necessiten amb comptagotes, una mica a força de ser preguntons de vegades i d’enfadar altres. No hauria de ser així. Tenir instruccions clares sobre aquests assumptes de la gestió d’un sector estratègic com l’agricultura i la ramaderia és fonamental i hauria de ser una prioritat més per al Govern.

Perquè no hi hagi una psicosi que ens llanci a acumular aliments no n’hi ha prou amb dir que el subministrament està garantit, cal garantir-ho de veritat, establint les mesures i mecanismes que evitin alteracions i interrupcions en l’activitat productiva. Per això hem demanat al Ministeri un Observatori de la crisi que ens permeti resoldre dubtes sense que ens maregin o ens donin “recomanacions” poc concretes, que són fins i tot contradictòries, en funció de a qui preguntis. Urgent és. Veurem què responen i quan.

Però més enllà de tot això, insistim que a més del que molt urgent, està l’important. I l’important per als agricultors i ramaders, a més, òbviament, de la salut de totes les famílies, és com el sector agrari es va a veure afectat. Un sector molt vulnerable que, no ho oblidem, fins fa quatre dies evidenciava amb total contundència problemes, entre ells el de preus insostenibles, que porta arrossegant des de fa molt de temps.

“Avui, deia José Manuel de las Heras, hem aparcat, per responsabilitat, aquestes reivindicacions fent-nos un amb tots els ciutadans, amb els quals junts hem de tirar endavant d’aquesta crisi amb el menor cost possible, sobretot en vides humanes.

No obstant això, el set que deixarà el Coronavirus en el conjunt de l’economia i, també en el sector agrari, serà gran i en allò que puguem prevenir no ha de enxampar-per sorpresa “.

Països com França (¿no fa ràbia que tan sovint haguem de fixar-nos a França?) Ja han mostrat la seva preocupació pel “contagi econòmic” de la malaltia a l’agricultura i la ramaderia i consideren que aquest és el primer pas per començar a estudiar mesures.

Segons el diagnòstic preliminar de què els informa el mateix Ministeri d’Agricultura espanyol en el seu butlletí d’informació exterior, inquieten fonamentalment les conseqüències que la pandèmia pugui tenir sobre sectors com el porcí, el lacti o el de boví de carn.

En els dos primers casos la Xina és un gran importador i les compres al febrer han caigut de forma important. Una evolució similar s’espera per a les sortides de boví cap al principal client francès, Itàlia. El que es tem des de França no és tant una restricció a el comerç de mercaderies, com un bloqueig logístic per la manca de personal en els ports i els mitjans de transport. També s’ha observat un alentiment de l’activitat en els mercats de cereals i fruites i hortalisses.

De el veto rus de què encara en pateixen les conseqüències i anem, en la recuperació ranquejants. Si no volem que això es converteixi en la seva versió 2.0, corregida i augmentada preparem abans.

D’altra banda, igualment hi ha preocupació davant el fet que una bona part de les matèries actives fitosanitàries vénen de la Xina i pel tancament de fàbriques i la paralització de la producció que poden, al seu torn, interrompre el flux en la fabricació de productes fitosanitaris a Europa, que ja s’està frenant i que de perllongar-se la situació podria plantejar problemes.

Que els agricultors i ramaders no van a sortir indemnes d’això, és una cosa que tots tenim clar i cada Ministeri (juntament amb les Conselleria corresponents) en l’àmbit de les seves competències haurà de començar a analitzar impactes, preveure mesures i proveir fons per pal·liar els efectes sobre treballadors, autònoms i empreses. “I en això estem inclosos la gent de camp, que no volem ser els primers, però que tampoc acceptarem, com ha passat, que ens deixin a la cua de les prioritats” comenta José Manuel de les Heras.

Ara, aturar la infecció és una tasca de tots. Preparar les mesures per aturar la crisi econòmica és una tasca que s’ha d’impulsar, sobretot, des del Govern.

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s