Collita de cereals

Per Jesús Domingo

La propera collita de cereals a la UE podria créixer un 2,2%

La superfície de cereals d’hivern en tota la Unió Europea (UE) va disminuir en la campanya de sembra 2019/20 especialment el triticale (-8%) i el blat d’hivern (-3%). L’ordi d’hivern i el blat dur han estat, en general estables, tot i que inferiors a la mitjana dels últims 5 anys. El desenvolupament de les plantes dels cultius d’hivern s’han endarrerit en algunes regions per les condicions humides, d’acord amb l’informe de primavera de previsions a curt termini dels sectors agraris que acaba de publicar la Comissió Europea.

Les primeres estimacions per a les sembres de cultius de primavera i estiu són favorables, particularment per al blat de primavera (+ 17% en comparació amb l’any passat). No s’esperen problemes importants en termes de disponibilitat d’inputs vinculats a la crisi de Covid-19 (encara que podrien sorgir alguns problemes locals per llavors o recanvis de maquinària). Els preus dels fertilitzants poden fins i tot disminuir a causa dels baixos preus de l’energia.

S’espera que les sembres de llavors oleaginoses es recuperin modestament després del mínim de la campanya passada. S’estimen 10,5 milions de ha. (+ 1,4% interanual). Aquest augment es deu parcialment a la colza d’hivern (5,1 milions de ha, + 5% interanual), si bé, està encara un 12% per sota de la mitjana dels últims 5 anys. La superfície de colza d’hivern a França es va reduir a 1.1 milions d’hectàrees, mentre que les àrees a Alemanya i Polònia estan lleugerament per sobre de 0.9 milions d’ha. La superfície de soja i gira-sol és similar a la mitjana dels últims 5 anys.

Collites previstes

Si les condicions meteorològiques acompanyen, la producció de cereals de la UE hauria d’arribar als 287,8 Mt en 2020/2021, xifra que és un 2,2% més baixa que l’any passat però un 2,2% més alta que la mitjana dels últims 5 anys.

S’espera que la producció de blat, tant a el hivern com a la primavera, disminueixi lleugerament a 126,1 Mt, a causa de la major participació de les plantacions de blat de primavera.

La producció d’ordi i blat de moro també hauria de disminuir lleugerament i arribar a 54,3 Mt i 69,3 Mt, respectivament. S’espera que augmenti la producció d’altres cultius, especialment civada (+ 6%), sègol (+ 5%) i blat dur (+ 2%).

S’espera que la producció de colza d’hivern i primavera abast els 16,7 Mt, suposant que no hi hagi grans incidències meteorològiques. La producció de soja i gira-sol hauria d’augmentar a 3 Mt i 10,2 Mt de tones, respectivament.

A nivell mundial

La producció global de cereals en la campanya de comercialització 2020/2021 podria arribar a un nou pic. S’espera que les collites de blat i blat de moro siguin històricament altes. Als EUA, al costat de bones condicions d’humitat de terra hi ha una major superfície sembrada. Rússia i Ucraïna espera una major producció de blat i blat de moro, respectivament.

Donada l’àmplia oferta mundial, els preus són relativament estables. Els preus del blat van augmentar per la demanda d’aliments no peribles, mentre que els de el blat de moro han baixat per la menor demanda i producció d’etanol als EUA.

Pel que fa a la soja, s’espera una bona collita a Sud-amèrica i una major superfície sembrada als EUA pel que en 2020/21 hi haurà una bona disponibilitat a nivell mundial.

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s