El sector avícola català

Per Jesús Domingo

El sector avícola català demana suport per la caiguda del turisme

Durant els últims dies hem llegit en divers mitjans especialment en alguns directament relacionats amb el sector agrari i més concretament amb el avícola escrits sobre les dificultats que estan apareixent en el sector avícola català. Concretament llegíem en Agrodigital una nota que expressa amb claredat aquest problema.

El sector avícola català està sent fortament afectat per la caiguda en la demanda de carn d’au deguda principalment a la supressió del turisme. La carn de pollastre i també la de gall dindi i de guatlla són productes que tenen una gran sortida al canal Horeca (hostaleria, restauració i càtering), que depenen en bona part del consum que fa la població flotant que generen els sectors de turisme i d’esdeveniments.

Aquest descens en la demanda s’ha produït ja uns excedents en la campanya de Setmana Santa, que no s’ha vist absorbit pel consum a les llars, i els productors preveuen que la situació s’anirà agreujant ràpidament en les pròximes setmanes i mesos. Un gran nombre d’empreses es veuran afectades no només a Catalunya sinó a la resta de l’Estat espanyol, tal com estan advertint també les organitzacions sectorials estatals.

La naturalesa de la producció de carn d’au és un condicionant important a l’hora d’ajustar la producció a la demanda. Segons explica el president de la FAC, Joan Anton Rafecas, “la producció d’au és un procés que depèn de cicles de reproducció llargs i que s’estén durant mesos. Per tant, la disponibilitat actual de carn de pollastre, per exemple, és el resultat del que s’ha previst i del que s’obté en les fases anteriors dels cicles reproductius, més el temps d’engreix del pollastre destinat a la producció càrnia. Aquest element condiciona fortament la capacitat d’adaptació de el sector avícola davant canvis sobtats en la demanda.”

Segons Rafecas, es preveu que en poc temps es produirà una sobreproducció de carn de pollastre, que podria ser de l’20%. Aquest excés d’oferta tindrà un efecte directe sobre el preu de la carn de pollastre, que patirà una baixada. A les pèrdues econòmiques que causarà la caiguda en el preu a tot el sector s’afegiran els costos de les mesures extraordinàries que han de prendre les empreses. Per exemple, els que suposaran per als productors mantenir les poblacions de reproductores i per als escorxadors, la dotació de recursos per a la conservació dels excedents amb l’objecte d’evitar la seva pèrdua. Encara amb aquestes mesures extraordinàries, el sector calcula que hauran de passar setmanes abans que es pugui reequilibrar la producció.

La Federació Avícola Catalana s’ha dirigit a el Govern de la Generalitat per demanar la posada en marxa urgent d’un conjunt de mesures que puguin pal·liar les greus pèrdues econòmiques que patiran les empreses de el sector i que les ajudi a fer front a les despeses que sobrevindran. Aquestes mesures poden anar des de les ajudes directes en forma de subvenció per al manteniment de les reproductores i l’emmagatzematge en fred (congelació) a la reducció de la càrrega impositiva de l’activitat ramadera i càrnia de el sector avícola i el impuls dels productes avícoles a través dels programes de promoció de l’exportació.

El sector avícola català està format per una xarxa d’empreses de totes les dimensions, granges, escorxadors, transports, etc. que té un pes important en el teixit productiu català i contribueix significativament a l’economia circular. A Catalunya es produeix uns 2,5 milions de pollastres a la setmana i la producció anual representa el 23% de carn de pollastre de l’Estat espanyol (dades de 2019, en unitats). “La intervenció de l’administració és vital per a la supervivència de moltes d’aquestes empreses i per a la continuïtat de el sector”, declara Joan Anton Rafecas. “La capacitat de reacció i d’implicació de Govern de la Generalitat és cabdal per superar la situació actual.”

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s