Males perspectives per l’agricultura espanyola

Per Jesús Domingo

Un informe dels EUA sobre l’agricultura espanyola vaticina que les pèrdues es prolongaran fins a 2021

Un informe de govern nord-americà adverteix el greu dany que les mesures per tallar la pandèmia de Coronavirus estan provocant sobre l’agricultura espanyola. Una reducció dràstica de la mà d’obra, una caiguda del consum i una saturació de l’emmagatzematge estan provocant unes pèrdues que es prolongaran en molts casos fins entrat l’any que ve, amb diversos sectors molt afectats com l’oví i cabrum, el boví, la flor tallada, la maduixa i la fruita, aquestes últimes afectades per la manca de mà d’obra.

L’informe, titulat ‘Actualització sobre la situació de l’agricultura i l’alimentació d’Espanya durant el Covid-19’ afirma que els sectors que ja estan patint el major dany són l’horticultura, les plantes ornamentals i els lactis. A més, el tancament de el sector hoteler ha afectat negativament les vendes de productes de porc ibèric, garrí, xai, boví i marisc, segons recull David Alandete a abc.es.

Afirma el document, datat el 12 d’abril i elaborat pel departament d’Agricultura de la missió diplomàtica a Madrid, que les “restriccions transfronteneres promulgades per Espanya i els països veïns en resposta a el brot de Covid-19 han provocat una important escassetat de mà d’obra en les regions crítiques de cultiu (Andalusia, Múrcia, Extremadura, Aragó, Catalunya, Navarra, València i La Rioja). A més, les limitacions de moviment dins d’Espanya, com el nombre mínim de passatgers permesos per vehicle, estan alentint el viatge dels treballadors a al camp “, afegeix.

Després de fer un recorregut pels diferents sectors afectats de l’agricultura espanyola, com la maduixa i la fruita d’os les campanyes comencen ara, la situació crítica de la flor, al no haver estat considerat essencial com en altres països europeus, l’informe se centra en el sector dels làctics.

En aquest sentit, l’informe sobre l’agricultura espanyola també destaca que el sector lacti competeix a més amb una dràstica reducció de preus i poques traves a una pràctica similar a el ‘dúmping’ (pràctica de vendre per sota del preu normal o a preus inferiors a el cost amb per tal d’eliminar a la competència) de països veïns, cosa que segons els productors “hauria d’evitar el Govern”.

Segons l’informe, “el sector lacti espanyol s’enfronta a noves interrupcions en la seva capacitat per comercialitzar formatges d’ovella, cabra i mixt causa de el tancament d’hotels i restaurants i els canvis en la demanda dels consumidors. La indústria ha sol·licitat ajuts per cobrir el cost de l’emmagatzematge privat amb el que alleuja l’excedent en el mercat. Els productors de lactis també han expressat la seva preocupació per la recent introducció d’importacions de llet de França, Alemanya i Portugal (segons diversos informes, al voltant d’un milió de tones de llet i formatge barat) venudes molt per sota dels costos de producció espanyols i pressionant a la baixa els preus interns de la llet “, segons recull David Alandete.

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s