El mercat lacti mundial a la baixa pel coronavirus

Per Jesús Domingo

Els preus mundials dels productes lactis van començar a ascendir en l’últim trimestre del 2019, però, l’arribada del Coronavirus ha frenat aquest ascens. Els preus s’han estancat en el primer trimestre de 2020, segons recull l’últim informe sobre el sector lacti de Rabobank.

Hi predomina la incertesa sobre els preus dels lactis. La campanya a Nova Zelanda sembla que serà una cosa pitjor que el que s’esperava (amb una reducció d’un 1% en la producció), el que pot subjectar alguna cosa els preus.

Rabobank anticipa que els patrons de compra dels consumidors de la Xina es normalitzaran per al segon semestre de 2020. La demanda a la Xina sembla que ha començat a recuperar-se, una vegada que l’exposició a virus sembla haver arribat al punt màxim. Es preveu que les importacions de lactis es redueixin en un 19% el 2020. No obstant això, aquests pronòstics estan condicionats per l’evolució de la recuperació econòmica a la Xina.

Als EUA es preveu que es mantingui la producció, però les previsions de demanda són més ombrívoles. A Sud-amèrica és probable que augmenti la producció, encara que els marges dels ramaders seran petits, el que limitarà el creixement. A la Unió Europea (UE) es preveu un creixement de la producció a causa de les suaus temperatures del hivern.

La combinació d’importacions xineses reduïdes, interrupcions significatives de la cadena de subministrament i l’augment dels excedents de productes lactis a les regions d’exportació mantindran la pressió a la baixa en els mercats mundials durant gran part de 2020.

El pronòstic de Rabobank per al 2020 apunta a un cicle descendent en els mercats lactis mundials com a conseqüència d’un creixement econòmic més feble.

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s