Cinc minuts amb dones del món rural

Reportatge realitzat per Rosa Bonet i Francesc Reguant

La dona prové d’un llarg passat de discriminació, una discriminació que a la pagesia ha tingut expressions pròpies i probablement més dures. Al 1890 un llibre sobre Economia Rural, de l’enginyer agrònom Estevan Sala y Carrera, descrivia així a la dona pagesa

 la principal misión de la mujer es crear una familia para la perpetuación de la especie (…) le corresponde además el gobierno de la casa, dirigiendo la cocina, el lavado, planchado, reparacion de la ropa..(…) Cae tambien bajo sus atribuciones la dirección de pequeñas industrias como la cria de aves de corral, cria del cerdo, fabricación de la maneteca i el queso, la cria del gusano de seda (…) puede tambien ayudar en ciertos trabajos generales que requieran solo destreza (…) La mujer, aunque menos inteligente que el hombre, está dotada de mayor perspicacia para abarcar de un golpe de vista certero la realidad de las cosas, por lo que debe ser consultada en los asuntos difíciles…”

una descripció que ens parla de menyspreu i desconsideració alhora que no pot deixar de reconèixer allò que és evident.

Afortunadament avui les coses han canviat, però potser no totes les que caldria. Per aquesta raó avui Obealimentària reuneix a cinc dones relacionades amb l’agricultura (en la seva accepció àmplia). Algunes d’elles al front d’explotacions agràries de diferent tipologia, d’altres, la funció de les quals, és donar-lis suport tècnic, des de l’Administració o des de l’empresa, en aquest cas des de l’empresa cooperativa.  Volem què ens parlin de l’agricultura, de com perceben el seu rol, de com se senten percebudes per la societat, de com entenen l’agricultura, de com  entenen la societat des de la seva activitat i de com veuen el futur en un moment on s’albiren canvis importants vinculats a la necessitat de lluitar contra el canvi climàtic i avançar cap una agricultura cada cop més sostenible. Avui venim a aprendre de la Raquel, la Montse, la Maria, la Mar i la Maite. Elles ens ofereixen una mirada pròpia, actual,  innovadora i alliberada d’inèrcies del passat. Ciceron va dir: L’agricultura és l’ocupació pròpia del savi, la més adequada a les persones senzilles i l’ocupació més digna per a tot home lliure”. Avui venim a escoltar de la saviesa d’aquestes dones.

Per visionar els vídeos de cada una d’elles cal clicar el seu nom o, alternativament, la fotografia.

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s