
ObeAlimentària 64 de març 2023 obra les seves pàgines amb l’entrevista a Genoveva Climent, Directora Comercial i de desenovlupament de negoci del Port de Tarragona, una infraestructura clau per a l’entrada de cereals i soja. Les tensions comercials provocades per la guerra de Ucraïna han reforçat el caracter estratègic d’aquest port. El canvi climàtic no es va entendre fins que no es va veure que aquest es convertiria en costos i pèrdues per a l’economia, ara ja estem aquí. Per això que l’impuls de les energies renovables és clau per frenar el canvi climàtic però això no es pot fer en competència amb un recurs crític que és la producció d’aliments. D’això parlarem en una jornada el dia 22 de març ( ”L’energia fotovoltaica i l’agricultura, a la recerca d’un equilibri”). En un altre vessant preocupa de manera extraordinària la perllongada i greu sequera. En aquest sentit des de la Comissió d’Economia Agroalimentària hem impulsat Agrodebat clau per parlar de sistemes de reg eficient (Agrodebat: ”Sistemes de regadiu eficients”). Les inscripcions estan obertes.

22 de Març 2023 – Jornada: ”L’energia fotovoltaica i l’agricultura, a la recerca d’un equilibri”
30 de març 2023. Agrodebat: ”Sistemes de regadiu eficients”

Cinc minuts amb Genoveva Climent: El port de Tarragona, la porta d’entrada de cereals (VIDEO)

Quadre de Comandament Agroalimentari. Març 2023

Comentari-resum sobre el llibre Une agriculture sans agriculteurs. La révolution indicible. Purseigle, F. Hervieu, Lourdes Viladomiu
La maledicció dels recursos naturals no renovables – Quadern de les idees, les arts i les lletres. Albert García Pujol
Sobreviure o canviar. Francesc Reguant
Proposta de creació d’una Taula de l’Aigua. Ramon Lletjós
El consum d’aliments ecològics. Karen Hoberg

Informe 1/22 Observatori de la Llet .DACA
Perspectivas del gran consumo 2023. Food Retail

Al-dia-mundial-de-les-llegums.doc. Jesus Domingo
Aliments-que-es-van-malbaratar-a-la-ue. Jesús Domingo
Com-esta-el-nostre-camp. Jesús Domingo
Declarada-la-emergencia-cinegetica. Jesús Domingo
Disminueixen-els-residus-de-medicaments-veterinaris. Jesús Domingo
El-carni-principal-sector-exportador-de-catalunya-el-2022. Jesús Domingo
El-cost-de-la-produccio-de-tomaquet. Jesús Domingo
El-transport-dels-animals-vius. Jesús Domingo
En-plena-guerra-saldo-comercial-de-record-a-favor-de-ucraina. Jesús Domingo
Forta-demanda-escassedat-de-oferta-i-pujada-de-costos. Jesús Domingo
La-tracabilitat-en-un-projecte-amb-inteligencia-artificial. Jesús Domingo
Llei-malbaratament-alimentari. Jesús Domingo
Tanquen-les-granges-de-llet. Jesús Domingo

The World Is Growing More Crops — but Not for Food. Lindsey Sloat et al.
Fundación Triptolemos Febrero 2023
Estudio sobre el impacto ecològico de los habitos alimentarios de la población española. HISPACOOP
El pinchazo de los porductos Eco. Ilier Navarro.
La carne falsa se desinfla. Miguel Angel Garcia
El sector bovino en 2023: Un año de cambios. Pablo Resco
Using less chemical pesticides: European Commission publishes toolbox of good practices. European Commission
Identificación de tecnologias y soluciones innovadoras de adaptacion al cambio climático. Canal de Isabel II

Novedades jjurídicas agroalimentarias. Marzo 2023. Jose Luis Palma

Memòria d’activitats realitzades
MEMÒRIA 2021 DE LA COMISSIÓ D’ECONOMIA AGROALIMENTÀRIA
AGRO-DEBAT:
Agroalimentari. El sector pateix les conseqüències de la guerra a Ucraïna. Presenta Judit Monturiol
Brusel.les davant les crisis alimentàries i de salut. Joan Mier
CICLE DE JORNADES “INNOVACIÓ AGROALIMENTÀRIA”
JORNADA 1 – CIÈNCIA PER UN FUTUR SOSTENIBLE (video de la Jornada)
- Visió CAJAMAR front la sostenibilitat. (pdf) Roberto García Torrente
- Reptes vers l’alimentació sostenible (video). Josep Puxeu Rocamora
- Opcions de la tecnologia per redreçar els sistemes alimentaris.( video) Louise O. Fresco
- De la natura a l’agricultura, l’experiència de desenvolupar un producte fitosanitari biològic. (pdf) M.Isabel Trillas Gay
- Bio Hub CAT. (pdf) Victor Falguera Pascual
- Biotecnologia i la (re) evolució vers un model alimentari sostenible. (pdf) Susana Sanchez Gomez
JORNADA 2 – Tecnologia per a una agricultura més eficient i més sostenible (VIDEO de la Jornada)
- Control integrat de plagues a Agromillora- Maria Angels Mestre
JORNADA 3- La tecnologia per a la sostenibilitat de la ramaderia, l’aqüicultura i la pesca centra la tercera jornada del cicle sobre innovació per a una agroalimentació sostenible [VIDEO]
- Tecnologies 4.0 aplicades a la pesca i aquicultura. Cristobal Aguilera
- Projecte FERTIMANURE. Gemma Muns
- Experiències en Biogas. Xavier Flotats
JORNADA 4- Transformació de la industria alimentària d’acord amb els ODS (VIDEO)
JORNADA 5- Eines de la distribució per ser més eficient i circular (VIDEO)
- Transport de mercaderies en tren com alternativa sostenible. Genoveva Climent
- La innovació a Mercabarna. Pablo Vilanova
- Innovació a Bon Area. Ramon Alsina
JORNADA 6-Tendències i orientacions del consum vers els objectius 2030 (VIDEO)
- Genomas, microbiomas y nutrición personalizada. Daniel Ramón Vidal
- Tendències i orientacions dels edible insects vs. els objectius de desenvolupament sostenible 2030 Marta Ros Baró
- La importancia de los recursos marinos para la humanidad Peter Lembke
- “Alimentación funcional. Experiencias de nutrición hacia la epigenética, envejecimiento y prevención de enfermedades Gloria Sabaté Sales
- Preguntes i respostes
TROBADES “QUÈ MENGEM?”
- Llistat de col·loquis Què mengem? de la Comissió d’Economia Agroalimentària de 2018 a 2022
- Què mengem? 2020: Coloquis sobre temes de nutrició. Antoni García Gabarra
- Què mengem? 2021: Coloquis sobre tèmes de nutrició. Antoni García Gabarra
- Què mengem? 2022: Resum dels coloquis sobre aliments i alimentació . Antoni García Gabarra
- Video de la Conferencia 22/02/22 – Col·loqui Què mengem? EN DIRECTE: ”Implementació d’un pla de prevenció de pèrdues i malbaratament alimentaris: el cas de l’Hospital de Can Ruti”
- Què mengem 5/05/22 ‘‘L’experiència d’Unilever en marques com Hellmann’s i Frigo en sostenibilitat amb propòsit, donant resposta als ODS + VIDEO
- Què mengem 9 de juny 2022 (dijous) Col·loqui Què mengem? ONLINE: ‘‘Veganisme, s’acosta un tsunami?’‘ VIDEO – PONÈNCIA PDF
- Què mengem? 16 de novembre 2022. Que puc fer jo, per millorar la meva salut i la del planeta respecte a l’alimentació. Montserrat Rivero
CICLE DE JORNADES” L’AIGUA, EL SÒL I ELS ALIMENTS A CATALUNYA”
Presentació i programa del cicle de Jornades “Aigua, sòl i aliments a Catalunya”
Resum del cicle de Jornades Aigua, Sòl i Aliments a Catalunya
Ponències del cicle de Jornades Aigua Sòl i Aliments a Catalunya
BIODIVERSITAT
Vídeo de la Jornada 17/02/22 – Jornada ONLINE: ”La pèrdua de la biodiversitat afecta el meu negoci?”. Analitze
A