Per eliminar el glifosat

Per Jesús Domingo

Eliminar el glifosat a França costaria entre 50 a 150 € / ha segons un informe de Parlament

A mitjans de novembre s’ha presentat a França, l’informe que ha realitzat un grup de parlamentaris, per avaluar el impacte que suposaria per a l’agricultura francesa, deixar d’utilitzar l’herbicida glifosat. El president francès Emmanuel MACRON va prometre, durant la seva campanya electoral, que França abandonaria el glifosat l’1 de gener de 2021. El problema de les promeses electorals és que, en teoria, cal complir-les i que les dates anunciades acaben acostant irremeiablement.

Els diputats ponents de l’informe assenyalen que deixar d’usar glifosat li suposaria a l’agricultor francès un cost addicional que oscil·la entre 50 i 150 €/ha i any. En concret, l’informe assenyala un cost addicional de la transició a mètodes alternatius al desherbat de 950 M € per als agricultors francesos de grans cultius. El cost de la mà d’obra augmentaria en 12.7 M € d’hores extra. El consum de combustible es triplicaria o fins i tot es quadruplicaria (87 M €) a més de les inversions que caldria realitzar en nous materials. En total s’estima un cost d’entre 2.000 a 3.000 milions d’euros.

A més de el cost econòmic, la realització d’aquestes pràctiques mecàniques per treure les males herbes, tindria un quantiós cost mediambiental. L’informe calcula que s’emetrien 226.000 tones addicionals de CO2. També caldria considerar que en algunes zones, l’orografia de el terreny impediria aquestes pràctiques mecàniques, com en sòls molt inclinats. D’altra banda, l’informe també assenyala les distorsions de la competència que es produirien per una prohibició unilateral per part de França.

Els parlamentaris destaquen que la idea no és reemplaçar el glifosat amb una altra molècula, sinó donar mitjans humans i financers als nostres agricultors per compensar-los per la prohibició.

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s