Cinc minuts amb el Dr. Ramon Estruch: PREDIMED


Podeu seguir l’entrevista a través d’aquest enllaç o cliclant a la fotografia.

Reportatge realitzat per Clara Bassols

Avui entrevistem a Ramon Estruch, doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona i especialista en Medicina Interna a l’Hospital Clínic de Barcelona, on exerceix de consultor sènior de Medicina Interna. També és professor de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona i autor de més de 550 publicacions nacionals i internacionals.

Resumim algunes de les coses que ens ha dit el Dr. Estruch durant l’entrevista:

Dieta Mediterrània

És la més saludable perquè ha demostrat amb el màxim nivell d’evidència científica que redueix la incidència de malalties cardiovasculars, càncer, diabetis, malalties neurodegeneratives i d’altres. Això explica que Espanya sigui un dels països del món amb més qualitat de vida de la gent gran i un dels més longeus. La DM és molt variada. Hi ha 3 pilars que la determinen: l’oli d’oliva, el vi i els cereals. També la fruita seca hi juga un paper molt important. Hem d’intentar mantenir la DM doncs molta gent se n’està allunyant, en particular els joves, perquè consideren que és una dieta obsoleta.

Estudi PREDIMED

Aquest estudi va analitzar amb una àmplia mostra de participants, de forma aleatoritzada i amb una llarga durada, 3 grups de persones que rebien diferents tipus de dieta:

  • DM + oli d’oliva verge extra
  • DM + fruits secs
  • Dieta americana baixa en greixos

Els 2 grups de DM van reduir en més d’un 30% els infarts de miocardi, els ictus i la mort d’origen cardiovascular.

Etiquetatge nutricional frontal dels aliments

El NutriScore és un d’aquests sistemes d’etiquetatge i es basa en un sistema de semàfors anglès, modificat després pels francesos. Els productes de la DM estan penalitzats amb el NutriScore, en gran part per culpa del seu contingut en greixos sense tenir en compte que els greixos saturats hi són minoritaris. Per exemple, l’oli d’oliva estava amb un color vermell i ara li han posat un color taronja. En canvi, el NutriInform dels italians es basa més en la DM i jo n’estic més d’acord. El govern espanyol té molt d’interès en que s’apliqui ràpidament el NutriScore de forma voluntària a Espanya però és la UE qui haurà de reglamentar el sistema que s’haurà d’aplicar a nivell de la tota comunitat.

Com millorar els hàbits saludables?

Hauríem de remar tots per mantenir la DM tradicional, promoure l’activitat física i fruir de la vida. En definitiva, preservar l’estil de vida mediterrani.

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s