
Obealimentària 51 es fa ressò del Conveni de Col·laboració signat el passat setembre entre el Col·legi d’Economistes i el Col·legi d’Agrònoms. Com a primera activitat fruit d’aquest Conveni n’és la propera Jornada del dia 21 d’octubre que porta per títol “Catalunya capital de l’alimentació catalana”. Aquesta és una activitat en el marc de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible, que enguany correspon a Barcelona. Des d’ambdós Col·legis volem reflexionar sobre la responsabilitat de Barcelona sobre l’entorn que l’alimenta.
La Jornada compta amb diferents ponències i dos debats singulars. Una d’elles sobre les “diverses vies del camp a la taula”. Allí hi participen diferents opcions: Jaume Alsina, president de Bon Àrea, Jordi Valls, director de Mercabarna, Míriam Soteras, directora del Mercat Arrels i Albert Riera, director de Comunicació de La Fageda. Un segon debat és sobre construir llaços entre el món rural i el món urbà. Hi participa Oriol Estela, coordinador general del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona i Josep Presseguer CEO de Fruits de Ponent. T’hi esperem. Pots inscriure’t-hi al següent ENLLAÇ.
Obealimentària 51 porta molt altres continguts d’interès. En destaquem la celebració el dia 13 de la Jornada sobre Espais Agraris que és la sexta Jornada del cicle “Aigua sòls i Aliments a Catalunya”. Entrevistem a Ramon Estruch sobre PREDIMED. EL Quadre de Comandament on destaquen els moviments de preus de les primeres matèries, la inflació corresponent, la sequera que està condicionant les collites de fruita dolça i seca, vinya i oliva i noves tendències vers la proteïna vegetal mentre que el porcí inicia un canvi de cicle. I un seguit d’aportacions d’opinió i d’informació sobre la realitat del món agroalimentari i rural front als reptes estratègics de futur.

Cinc minuts amb Ramon Estruch: PREDIMED

1.- CICLE DE JORNADES “AIGUA, SÒL I ALIMENTS A CATALUNYA”
- Presentació del cicle de Jornades “Aigua, sòl i aliments a Catalunya”
- Jornada sisena: ”Els espais agraris” (13 d’octubre 2021)
2.-JORNADA: Barcelona, Capital de l’Agroalimentació Catalana (21 d’octubre 2021)
3.-TROBADES “QUÈ MENGEM?”
- Llistat de col·loquis Què mengem? de la Comissió d’Economia Agroalimentària fetes fins setembre 2021
- Què mengem 2021?: Coloquis sobre temes de nutrició. Antoni García Gabarra


Quadre de Comandament Agroalimentari. Setembre 2021

¿Quedamos para comer?. Anna Pallí
Clima, biodiversitat i agricultura, un repte i una gran oportunitat. Montserrat Viladrich
El país del “no” a tot. Francesc Reguant
Tecnologies emergents? Son faves comptades. Alba Graells
Vàtua si era el clima!. Carles Folch

Quina és la causa principal dels incendis forestals a Catalunya. Carles Folch
Evolució comparada de preus i costos agraris. DACAAR

Alianza Agroalimentaria. Ramon Francas
Agricultura de conservació i emergència climàtica. Jesús Domingo
Cada dia dues explotacions tanquen de manera definitiva. Jesús Domingo
Com resoldre els grans reptes de les zones rurals. Jesús Domingo
De la Granja a la Mesa. Jesús Domingo
Demanen suport en la difusió dels avenços en el sector ramader. Jesús Domingo
El consum de carn i les emissions de GEH. Jesús Domingo
En el 85 % del territori viu el 20 % de la població. Jesús Domingo
La fruita dolça de Lleida. Jesús Domingo
La prohibició de la venda a pèrdues. Jesús Domingo
Demanen un major suport internacional. Jesús Domingo
El medi rural és garant del patrimoni natural. Jesús Domingo
El metà un nou cop a la ramaderia. Jesús Domingo
Informe del TCE sobre l’ús sostenible de l’aigua . Jesús Domingo

La nouvelle PAC confirme le retour en force de l’agronomie : le cas espagnol. Tomás Garcia Azcárate
Análisis DAFO de la producción y consumo de alimentos ecológicos. Euroganaderia.EU
Les 10 startups catalanes que revolucionaran la indústria alimentària. Elena Busquets
Uso sostenible del agua en la agricultura. Tribunal de Cuentas Europeo
Guia per treballar reptes socials complexos amb un enfocament sistèmic. Omidyar Group
A guide to forest–water management. FAO
Netherlands proposes radical plans to cut livestock numbers by almost a third. Senay Boztas
Avances en la legislación española del desperdicio alimentario. Jose Maria Ferrer Villar
La ganadería del futuro llega de la mano de Granja Circular. elEconomista.agro
El papel del regadío frente a los desastres meteorológicos. Andrés del Campo